Stratégiai szintre emelkedtek a magyar-kazah kapcsolatok

2017-06-09

Az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ kormányzójával és a kazah gazdasági miniszterrel is egyeztetett Varga Mihály kazahsztáni látogatásának első napján.

A tanácskozásokat követően a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar-kazah kapcsolatok stratégiai szintűvé emelkedtek az elmúlt években, ezt mutatja a Stratégiai Partnerségi Nyilatkozat aláírása, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács létrehozása mellett a bővülő kétoldalú kereskedelmi forgalom és az újonnan indult Budapest-Asztana légi járat is.

Fotó: NGM

Kétoldalú kapcsolataink Kazahsztánnal az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődtek, a hamarosan létrejövő kazah pénzügyi központtal pedig újabb területeken nyílhat lehetőség az együttműködésre – jelentette ki Varga Mihály Kajrat Kelimbetovval, az Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ kormányzójával folytatott megbeszélését követően. Az új kazah tőzsde lehetőséget teremthet arra, hogy a magyar vállalatok tovább bővíthessék finanszírozói bázisukat, illetve a befektetői szempontból jól teljesítő magyar piacon közvetve újabb vevők jelenjenek meg – tette hozzá a tárcavezető hozzátéve, hogy az együttműködésben akár a Budapesti Értéktőzsde is érdekelt lehet.

Timur Szulejmenov kazah nemzetgazdasági miniszterrel tartott találkozójáról szólva Varga Mihály elmondta: pozitívan értékelték a kétoldalú gazdasági kapcsolatok alakulását, az áruforgalom bővülése a tavalyi év után idén is folytatódott, az első negyedévben több mint 30 százalékkal emelkedett a magyar kivitel. A forgalom további növekedését segítheti, hogy a tavaly októberi üzleti fórumokra ellátogató nagyszámú magyar üzleti delegáció nyomán számos területen, így az orvostechnika, a gyógyszeripar, a hulladékkezelés, a megújuló energia és az agrárium terén is fejlődő üzleti kapcsolatokról van tudomásunk – mondta el a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: a megbeszélésen felmerült Kazahsztán útdíjszedési hálózatának kiépítésében, a kazah víziközmű hálózat fejlesztésében és az elektromobilitás területén történő együttműködés lehetősége is, ahol a magyar cégek tapasztalata és technológiája nagy segítséget jelenthet Kazahsztánnak.

Forrás: kormany.hu