Magyar innovációk az asztanai EXPO-n

2017-06-10

Az asztanai szak-világkiállításon való részvétel nemcsak Magyarország gazdasági fejlődését segíti elő, a magyar-kazah kapcsolatokat is erősíti – jelentette ki Varga Mihály az asztanai EXPO Magyar Pavilonjának megnyitóján.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: az esemény hazánknak fontos lehetőség arra, hogy bemutassuk a jövő energiájához kapcsolódó megoldásainkat.

Fotó: NGM

A hazai pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, és az ezt hatékonyan felhasználó növény szimbólumaként az Élet Fája áll – emelte ki Varga Mihály. A kiállításon bemutatott termékeket és újításokat ismertetve a tárcavezető elmondta: az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése terén elért új kutatási eredményeinkkel, a megújuló energiaforrásoktól az innovatív építészeti megoldásokon át az elektromobilitásig.

A Magyar Pavilonban kiállítóként van jelen a Magyar Villamos Művek Zrt. és a MOL Nyrt. is, amelyek a széndioxid kibocsájtás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat. A miniszter kitért egy magyar startup, a PLATIO napemeles térburkolatára is, amely az EXPO egyik kiemelt pavilonjában is helyet kapott.

Varga Mihály rámutatott, hogy a kiállítás egyúttal lehetőséget biztosít Magyarország számára ahhoz is, hogy a látogatóknak képet adjunk kultúránk sokszínűségéről, bemutassuk a magyar-kazah történelmi kapcsolatot és a különleges értéket képviselő hagyományos termékeinket is. A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy már közvetlen légi járat teremt kapcsolatot Magyarország és Kazahsztán között – hangsúlyozta a tárcavezető.

Forrás: kormany.hu