Interjú a kiállítókkal: NAIK

2017-10-14

Ismertetné néhány mondatban, hogy milyen témával érkeztek a Világkiállításra, és ez hogyan kapcsolódott az Expo tematikájához, a Jövő Energiájához?

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz (NAIK) tartozó 12 kutatóintézet és 4 gazdasági társaság tevékenysége gyakorlatilag lefedi a teljes hazai agráriumot – így intézeteink, társaságaink tevékenységének bemutatásával Magyarország mezőgazdaságát mutattuk be a világnak. A jövő energiájához konkrét formában két intézetünk, a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézet és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet tevékenysége kapcsolódik, amit a világkiállításon be is mutattunk. Természetesen további egységeink is részt vállalnak a tárgykörből, gondolunk itt a különböző melléktermékek és a biogáz energetikai hasznosítására.

Milyen volt a fogadtatás a látogatók részéről? Születtek esetleg konkrét megállapodások?

A látogatók kiemelt érdeklődést tanúsítottak a kiállított, feldolgozott mezőgazdasági termékek, így az ételkonzervek, borok, vákuumszárított gyümölcsök, fűszerpaprika, paradicsomital, és a konyhakerti vetőmagok iránt – ami azt mutatja, hogy Közép-Ázsiában volna kereslet a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar termékei iránt.

A szakmai megbeszélések során egyértelművé vált, hogy mindezen túl a tudományos együttműködésnek és a szellemi exportnak is vannak lehetőségei.

A világkiállítás Magyar Napjához igazítva a NAIK főigazgatója, Prof. Dr. Gyuricza Csaba három jelentős, legmagasabb szintű megállapodást írt alá a NAIK ottani megfelelőjével (NASEC), az Agrártudományi Egyetemmel és a Halászati Kutatóintézettel.

Volt lehetőségük más pavilonokban körülnézni? Amennyiben igen, volt-e olyan, amelyiknek a koncepciója különösen megtetszett Önöknek, akivel el tudnának képzelni valamilyen együttműködést?

A kiállító országok pavilonjainak megtekintése az önbecsülésünket erősítette; a magyar pavilon kiállításai semmiben sem maradtak el másokéitól. Láttuk, hogy a témát – a jövő energiája – értelemszerűen sokféleképpen közelítette meg a sok résztvevő ország. Ami egy kissé meglepő volt, eddig nem ismert újdonsággal, jelentős koncepcióbeli vagy technikai áttöréssel nem jelentkezett senki – a már ismert legkorszerűbb eljárásokat és eszközöket láthattuk. Voltak országok, amelyek nem erőltették a tematikához történő kapcsolódást; más adottságaikat domborítva igyekeztek hírt adni magukról a világnak.

Mindent egybevetve milyen benyomások érték Önöket az Expóval, a magyar pavilonnal kapcsolatban? Gazdagodtak olyan tapasztalatokkal, amely hosszútávon segíti cégük fejlődését?

A világkiállítások történetében talán először, a magyar pavilon kimagasló elismerésben részesült: számos, jelentős országot megelőzve kategóriájában a második helyet szerezte meg. Magyar résztvevőkként úgy érezzük, e sikernek a rá eső mértékben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központnak is része van.

A tapasztalatok értékelése folyamatban van; a tárgyalások, szakmai megbeszélések hozadéka hosszabb távon mutatkozik meg.

http://www.naik.hu/

Fotó: Radó Gábor, NAIK