Interjú a kiállítókkal: EU-FIRE

2017-10-03

Ismertetné néhány mondatban, hogy milyen témával érkeztek a Világkiállításra, és ez hogyan kapcsolódott az Expo tematikájához, a Jövő Energiájához?

Egy úttörő projekttel érkeztünk a kiállításra, az ún. EGS-technológiával, amelyet a szakemberek a jövő geotermiájának neveznek. Magyarországon a kelet-közép-európai régióban elsőként, de a világon is az elsők közt épül geotermális erőmű innovatív EGS technológiával. Az EGS (Enhanced Geothermal Systems – megnövelt hatékonyságú geotermális rendszerek) a legkorszerűbb és legígéretesebb geotermális technológia. Az eljárás során forró kőzetekben alakítanak ki mesterséges geotermális erőforrást villamosenergia-termelés céljából. Az EGS-technológiával olyan területeken is ki lehet aknázni a földhő energiáját, ahol a kedvezőtlen geotermális viszonyok miatt egyáltalán nem vagy csak túl mélyen található forró víz. A magyarországi EGS-fejlesztés eredményeképpen máshol is megismételhető, számottevő energia előállításra alkalmas know how-t fejlesztünk és tesztelünk, amely során fosszilis energiák helyett fenntartható és környezetbarát módon zöldenergiát állítunk elő. A rendkívüli tudományos-műszaki eredmény tudásmegosztással a nemzetközi tudományos közösség számára is hasznosítható lesz.

Milyen volt a fogadtatás a látogatók részéről? Születtek esetleg konkrét megállapodások?

Pozitív volt a projekt fogadtatása és éppen a napokban érkezett egy érdeklődő megkeresés egy kazah cég részéről.

Volt lehetőségük más pavilonokban körülnézni? Amennyiben igen, volt-e olyan, amelyiknek a koncepciója különösen megtetszett Önöknek, akivel el tudnának képzelni valamilyen együttműködést?

Csak limitált volt a lehetőségünk más pavilonoknál, mivel csak néhány napot tudott cégünk kint tölteni.

Mindent egybevetve milyen benyomások érték Önöket az Expóval, a magyar pavilonnal kapcsolatban? Gazdagodtak olyan tapasztalatokkal, amely hosszútávon segíti cégük fejlődését?

Fontos volt, hogy még pontosabban felmérhettük a projektünk nemzetközi jelentőségét és megbizonyosodtunk, hogy nemzetközileg is élvonalbeli projektről van szó, amely a későbbiekben is komoly érdeklődésre tarthat számot.

http://eu-fire.hu/

Fotó: EU-FIRE