Hétvégi népzenei koncert a Magyar Pavilonnál

2017-09-08

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt szombat és vasárnap délután a Magyar Pavilonnál megrendezett népzenei koncertre

A magyarság őstörténete iránti érdeklődést a kezdetektől meghatározta a keleti származástudat. Az „őshaza” területének meghatározása, s az onnan őseinkkel együtt kiáramló (rokon) népek megtalálása a művelt közvéleményt is erősen foglalkoztató, elsőrendű kérdéssé lépett elő. A népzenekutatás számos adalékkal szolgált a magyar őstörténetet elénk táró kép megrajzolásához.

A Navratil Andrea, Agócs Gergely és Dóra Áron alkotta trió az asztanai Energia Expo 2017 magyar pavilonjában a magyar népzene régi rétegének dallamaiból, illetve azok különféle türk párhuzamaiból összeállított koncert keretében mutatja fel az összefüggéseket. A neves magyar előadóművészek pásztorhangszerek széles palettáját felvonultatva szólaltatják meg a magyar népzene dallamvilágának legszebb gyöngyszemeit. A koncert meglepetés-vendége a dombrás-énekes Arszlanbek Szultanbekov, Agócs Gergely keleti népzenei gyűjtéseinek nogaj nemzetiségű szereplője, aki a türk népek világában nemzetközi sztárnak számít.