Expo 2017, Asztana, Kazahsztán - A jövő energiája

EXPO 2017 ASTANA

Az asztanai világkiállítás célja, hogy összegyűjtse a világ vezető szakembereit, és megvitassa A Jövő Energiájának koncepcióját, ami egyúttal a kiállítás fő témája is, azaz azokat a technológiákat, amelyek megújuló energiaforrásokból állítanak elő energiát. Az asztanai világkiállításra kiutazó szakértők nem csak a zöld energia megteremtésének különböző módjait vitatják meg, hanem a fejlődő országok problémás kérdéseit is, hogy megtalálják a mindenkinek megfelelő megoldást.

Hírek

Köszöntők

Orbán Vikor

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének üzenete

Kedves Olvasó!

Nagy öröm számomra, hogy a 2017-es világkiállítás éppen Asztanában kerül megrendezésre, hiszen mi, magyarok ezer szállal kötődünk Kazahsztánhoz. Amilyen messze van egymástól a két ország földrajzilag, olyan közel áll egymáshoz a magyar és a kazah nép történelmileg. Nem véletlenül állítja tehát egy kazah mondás: kazahu pen mazsar tuïs, azaz a kazah és a magyar rokonok. A kazah nép sikere ezért minket, magyarokat is büszkeséggel tölt el.

A tudományos kutatások szerint Kazahsztánban, Torgaj környékén él egy madjar nevű törzs, amely genetikailag is rokonságban áll a magyarországi jászokkal és kunokkal. A Karcag városában élő kipcsak utód kunok pedig a mai napig büszkén ápolják az ősi hagyományokat.

Kazahsztán kemény munkával elérte, hogy közép-ázsiai országként az első legyen, amely otthont adhat a világ egyik legfontosabb gazdasági és kulturális seregszemléjének. Minderről sokat elárul az a közmondás is, amelyet Nurszultan Nazarbajev elnök úr idézett egyszer, amely szerint „ahol nincs verseny, az emberek jobban alszanak, de rosszabbul élnek.

Kazahsztán kétségkívül a jövő országa, Asztana pedig a jövő városa. Ezt minden szónál jobban kifejezi az EXPO idei jelmondata: „a jövő energiája.” Természetesen minden nép célja a fennmaradás, de nem mindegy, hogy ezt hogyan képzeljük el. Aki felelősségteljesen gondolkodik, az nem leigázni és kizsigerelni akarja a Földet. Úgy kell tekintenünk erre a bolygóra, mint egy ajándékra, amelyet feladatunk megőrizni, és kötelességünk továbbadni leszármazottainknak.

Ennek szellemében szeretnék ezúton gratulálni a kiállítás szervezőinek és a kazah embereknek ahhoz a nagyszerű munkához, amelyet az EXPO létrejötte érdekében végeztek.

Minden kedves látogatónak kellemes és tartalmas időtöltést kívánok a végtelen sztyeppék földjén!

Orbán Viktor

Varga Mihály

Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági miniszterének üzenete

Tisztelt Látogató! 

Magyarország, a magyar emberek és vállalkozások nevében köszöntöm az első kazahsztáni expó résztvevőit.

Az asztanai világkiállítás – ahogyan minden kiállító ország számára –hazánknak is fontos lehetőség arra, hogy bemutassuk a jövő energiájához kapcsolódó megoldásainkat, bepillantást adjunk innovációs sokoldalúságunkból, különösen a mezőgazdaság, az agráripar, az energetika, az építőipar, a mérnöki szolgáltatások, valamint a gép- és járműipar és a turizmus területén.

Magyarország, elsősorban 2010 utáni teljesítményünknek köszönhetően, különleges helyet vívott ki magának Európában. Olyan országgá váltunk, ahova érdemes befektetni, és amellyel érdemes szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat, mert elért eredményeink révén hozzá tudunk járulni más országok fejlődéséhez is.

Gazdasági teljesítményünk évek óta gyors ütemben emelkedik, a munkaerő-piaci folyamatok is kiugróan jól alakulnak, szakképzési rendszerünk fejlesztésével pedig már a jövő kihívásaira készülünk. Nemcsak kidolgoztuk átfogó iparfejlesztési terveinket, hanem már a megvalósítást is megkezdtük. Mindezekhez kapcsolódik, hogy a magasabb hozzáadott értéket előállító ágazatok támogatásával és a kutatásfejlesztési források jelentős emelésével a növekedés motorjait még magasabb fokozatra kívánjuk kapcsolni.

Emellett rendelkezünk az uniós tagság és a jó földrajzi elhelyezkedés előnyeivel, jól képzett a munkaerő és megfelelő az infrastruktúra is. A magyar kormány vállalkozás-barát gazdaságpolitikát folytat, ami megjelenik adó- és támogatási rendszerünkben is.

Mi, magyarok őszinte megbecsüléssel fordulunk Kazahsztán, a kazah emberek felé, mert függetlenségük megszerzése óta az elmúlt 25 évben történelmi eredményeket értek el. Az elismerés egyaránt szól a köztársaság gazdasági fejlődésének, a nemzeti egyetértés megőrzéséért tett lépéseknek és a társadalmi fejlődésben elért előrehaladásnak.

Hazánk két és fél évtizede építi kapcsolatait a közép-ázsiai térséggel, magam pedig, gazdaságpolitikusként évtizedek óta támogatom a magyar-kazah kapcsolatok minél gyorsabb ütemű fejlődését. Ezért az asztanai expón való részvételünk kiválóan illeszkedik hosszú távú gazdaságpolitikai célkitűzéseinkhez is, amelyekben Kazahsztánra prioritásként tekintünk.

Elmondhatjuk, hogy Kazahsztán és Magyarország kapcsolata két lendületben lévő régió – a kelet-közép-európai és a közép-ázsiai – két fontos képviselőjének találkozása is, amely mindkét gazdaság számára fontos távlatokat rejt.

A magyar kormány továbbra is stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt és a közép-ázsiai térség országait, ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy közvetlen légi járat indult Budapest és Asztana között.

A személyes kapcsolatok erősítését szolgálja mindemellett az is, hogy Asztanában nagykövetséget, Almatiban főkonzulátust és vízumkiadó központot működtetünk, ahol 11 schengeni ország nevében adunk ki vízumot.

A magyar pavilon központi koncepciója az Élet Fája, amely a kapcsolatok sokrétűségét is szimbolizálja. Ezért az expó kiemelten fontos alkalom számunkra ahhoz is, hogy a látogatóknak képet adjunk a magyar kultúra sokszínűségéről, bemutassuk a népeink közötti történelmi kapcsolatot és a különleges értéket képviselő hagyományos magyar termékeinket.

Magyarország nemzetgazdasági minisztereként bízom benne, az asztanai expó alkalmat teremt arra, hogy tovább mélyítsük térségeink és országaink kapcsolatát.

Varga Mihály

Kárteszi Nándor

Kárteszi Nándor, az asztanai világkiállítás miniszteri biztosa

Kedves Látogató!

Magyarország nevében köszönöm, hogy meglátogat minket.

Hazánk szívesen osztja meg nemzeti kincseit, jellegzetességeit, valamint legfrissebb elképzeléseit, ezért örömmel veszünk részt a 2017-es asztanai szakvilágkiállításon. 

A kiállítások a világ leglátványosabb eseményei közé tartoznak, amelyek több millió embert vonzanak a világ minden tájáról. A 2017-es asztanai Expó olyan esemény, amely megváltoztatja a játékszabályokat, és biztosítani szeretné, hogy a Jövő Energiája a globális napirend elejére kerüljön.

Az asztanai világkiállítás témája egy jelentős kapcsolat a látogatók, résztvevők és nemzetek között. Elmondhatjuk, hogy a Jövő Energiája összeköt minket, legalább ezen a nyáron az Expó időtartamára.

A magyar bemutatók és kiállítások arra fognak összpontosítani, hogy hogyan hasznosítsuk korlátozott természeti erőforrásainkat. Mindezt olyan magyarországi vállalkozások bemutatásával érjük el, amelyek elkötelezettek az új energiatakarékos technológiák felhasználása mellett, és alternatív energiaforrások felé fordulnak.

Üzenetünk az országban elérhető hagyományos zöld energiaforrások hasznosításán alapul – „Ismerjük meg hagyományainkat a jövő megmentése érdekében.”

Szeretném meghívni Önt a tradicionális kulturális eseményeinkre az Expó bemutatkozásunk alatt. Ezek összhangban lesznek a tipikus magyar termékek, az úgynevezett „Hungaricum gyűjtemények” bemutatásával. A sok program közül kiemelném a kipcsák hetet, amikor a magyar pavilon olyan szórakoztató programokat mutat be, amelyek a Kazahsztánban és Magyarországon élő kipcsák emberek közti régi, tradicionális szövetséget ábrázolják.

A magyar pavilon számtalan kihívást, izgalmat és inspirációt tartogat majd az odalátogatóknak.

Bízom benne, hogy részvételünkkel mi is hozzájárulunk az Expó színvonalának emeléséhez, és hogy sokan meglátogatják a 2017-es asztanai Expó magyar pavilonját!

Kárteszi Nándor

Balaton

Magyarország turizmusa

2016 tavaszán teljesen új alapokra került a magyar a turizmus irányítása annak érdekében, hogy az ágazat és a turisztikai fejlesztések a lehető leghatékonyabban járulhassanak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez. A turisztikai állami feladatok, a turizmusfejlesztés és a marketingtevékenység is a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezetében összpontosul, ami a korábbinál jóval hatékonyabb működést tesz lehetővé az ágazat irányításában.

A magyar turizmus sikerének a kulcsa a paradigmaváltás. Ahhoz, hogy az ágazat most tapasztalható, pozitív növekedése hosszú távon is fenntartható maradjon, ki kell aknázni a Magyarországban meglévő turisztikai lehetőségeket. Erre a történelmi léptékkel mérve is rendkívüli mennyiségű hazai és uniós forrás adja a fedezetet, a legfontosabb turisztikai desztinációk pedig a helyszínt. Az ország több térségében kezdődnek meg idén azok a fejlesztések, amelyek nemcsak a külföldi turisták, hanem az utazni vágyó magyarok számára is élményeket kínálnak majd. A korábbi, pontszerű turisztikai fejlesztések helyett új logika mentén, kiemelt fejlesztési térségekben gondolkodunk, hogy a desztináció élményígéreteiben minél több, egymáshoz közeli, minőségi szolgáltatás, és attrakció is megjelenjen, ami akár több napra is odacsábítja, marasztalja a turistákat, minden generációból. Az elsők között a Balaton, a Sopron-Fertő és a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánítására került sor, de további térségek kijelölése is folyamatban van.

Magyarország gazdag rejtett kincsekben, felfedezésre váró úticélokban, amiket még mi, magyarok is alig ismerünk: ezekre a természeti és kulturális értékekre szeretnénk mind jobban felhívni a figyelmet a megújuló országmárkával és az egyre aktívabb digitális csatornáink révén. A cél, hogy meggyőzzük az embereket arról, a közösségi oldalakon megosztott képek és videók nem képesek a maguk teljességében átadni azt az élményt, amit maga az úticél és az utazás nyújt. Ideje felfedezni, újra megélni, hogy milyen sokszínű, izgalmas országban is élünk, büszkének lenni Magyarország rejtett szépségeire.

Tree of Life

A magyar pavilon koncepciója: Az élet fája

A magyar pavilon koncepciójának középpontjában a napenergia, mint örök energiaforrás, illetve ezt az energiát hatékonyan felhasználó növényt szimbolizáló Élet Fája és annak tökéletes működési mechanizmusa áll.

A Napból érkező energiát a növény hasznosítja, mely az egyetlen élőlény a földön, amely képes ezt a kimeríthetetlen energiát tökéletesen feldolgozni és tárolni. A növényi energia önmagában a legtisztább energia, az élet forrása; képes az élettelen környezetből életet varázsolni, az élhetetlenül mérgezett környezetünket megtisztítani.

Az Élet Fája koncepció erre a tökéletes és lemásolható folyamatra a mesterséges fotoszintézis organikus felépítésére hívja fel a figyelmet, amelynek kutatási helyszínéül kivételesen alkalmas a – medence jellege miatt genetikai sokféleséget rejtő – Kárpát-Medence. A pavilonban található Élet Fája és környezete ezt a természet adta csodás folyamatot szimbolizálja és mutatja be 8 témakörön keresztül.

A Magyar Pavilon Életfája 8 nagy témakör köré épül:

 1. Mesterséges fotoszintézis
 2. A fa, mint energia
 3. A fa, mint erőmű
 4. A fa és környezete
 5. Remediáció
 6. Energianövény
 7. Élő energia
 8. A fa, mint jelkép

Az Élet Energiája nem szennyezi a környezetet, és olyan széleskörű kutatási területet képes átfogni, amelyet Magyarország saját forrásaira támaszkodva is ki tud aknázni, s ebben egyedülálló eredményeket elérni.

Az Életfa egyúttal a legősibb szakrális jelkép a magyar nép számára, amely összeköt bennünket a közép-ázsiai lovas népek ősvallásának legalapvetőbb rendszerezési formájával, a hármasságokkal. Az Életfa is jól példázza ezt a fajta tagolást: a fa koronája az égi szférát a jövőt jelenti, gyökere az alvilágot és a múltat jelképezi, a törzse híd a kettő között, a földi és látható világ. Az Élet fája megjelenik a magyar és kazah mitológiában, népi kultúrában is, tehát eszmei síkon alkalmas rá, hogy egyfajta kapcsot jelentsen kazah és magyar között.

A Magyar Pavilon célja, hogy egy olyan jövőképet mutasson a látogatóknak, amelyben saját energiatartalékainkat tudjuk felhasználni, illetve azon fejlesztések, innovatív és kreatív eredmények bemutatása, amelyekkel a zöldenergia-kutatás és felhasználás terén léphet előre.

Pavilion programs

Kiemelt pavilon programok

Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosan jó és egyre erősödő kulturális és gazdasági kapcsolat köti össze, amely a közös történelmi kapcsolódási pontokra, etnográfiai és rokoni szálakra vezethető vissza. A kazah és magyar nép közös ősei a nomád népek és törzsek révén kapcsolódik össze, amelyeknek Magyarországon a mai napig élnek leszármazottaik, mint például a „kunok”, a „besenyők” és a „kipcsákok”. A magyar-kazah kapcsolódási pontokat jól példázzák közös szavaink (pl. alma, anya, kapu, balta, szakáll), és a mindkét nyelvben létező közmondások (pl. Lányomnak mondom, menyem is értsen belőle).

A jó kapcsolat az évek során tovább mélyült, mivel népeinkben tiszteletet ébresztenek egymás iránt a közös történelmi gyökerek. A Magyar Pavilon az expó ideje alatt ezen hagyományok előtt is tisztelegni kíván, ezért kulturális, tudományos, és turisztikai programokban is visszatérnek a kazah-magyar motívumok, illetve kapcsolódási pontok.

Mindkét kultúrában fontos szerepe van a szimbolikának, melyből kiemelkedik a hármasságokra épülő szimbolizmus. Ez a motívum megtalálható a Magyar Pavilon alapkoncepcióját alkotó Élet Fájában is. Az Életfa gyökere a múltat, koronája a jövőt jelképezi, a törzse pedig a jelen, a híd, ami ezeket összeköti. A koncepció szülőatyja dr. Orlóci László, a Pannon Breeding Program vezetője.

Magyarország a pavilonban időszakos és állandó kiállítások keretében fontosnak tartja bemutatni azon magyar cégeket, vállalatokat, amelyek értékes gazdasági kapcsolatok lehetnek a kazah és nemzetközi partnereknek.

A Magyar Pavilon a magyar és kazah hagyományokat összekötő programokkal kedveskedik vendéglátóinak, így a látogatók olyan egyedülálló eseményeken vehetnek részt, mint például a Kipcsák Napok, amikor jászkun programok, és az úgynevezett „kun kapitányok” (Magyarországi Kunszövetség képviselői) látványos bevonulása is várható. Bencze István lovas zarándok lóháton érkezik Bakuból Asztanába, egyenesen a Nemzeti Nap színpadára, ezzel is tisztelegve a mindkét nemzedék múltjában jelentős szerepet betöltő nomád életmód előtt.

A kazah és a magyar népzenében megtalálható közös, illetve hasonló népzenei elemek előtt a Magyar Pavilon egy igazán egyedülálló programmal, Csoóri Sándor népzenész és Both Miklós előadóművész előadásával emeli meg képzeletbeli kalapját. A záró napon bemutatásra kerülő “Közös Dallamokon” című kazah-kipcsák-kun-magyar autentikus alapú kortárs zenei produkció egyszerre tradicionális és innovatív zenei élmény, amely kifejezetten erre az eseményre áll össze.

A kazahok folklór iránti szeretetét szem előtt tartva a programok közt megtalálhatók olyan különlegességek, mint például a Magyar Lélek című nagyszabású zenés-táncos műsorTörök Tilla és zenekara, akik rendszeres látogatói a kazah kulturális eseményeknek, vagy a Folktrend! csapatának bemutatója, amikor is magyar divattervezők iparművészeti remekeit csodálhatja meg a közönség.

A kazah-magyar kapcsolatokon túl igazi hungarikumok is helyet kapnak a programtervben, így például a látogatók megtekinthetnek részleteket a klasszikusnak számító Csárdáskirálynőből, és a Tárogató és Cimbalom Hungarikum Zenekar, valamint a A Bihari János Táncegyüttes (nagy múltú, folklór-alapú táncegyüttes) jóvoltából megismerkedhetnek az autentikus magyar népzenével, Rákóczi nótákkal, és verbunkosokkal is.

A Pavilon állandó programokkal is várja a vendégeket. Az installáció alapját képező Élet Fája mellett egy kisebb fa, a Pántlikafa is megtalálható lesz. Ehhez különböző színű szalagok lesznek kikészítve, amelyek az alternatív energiák különböző típusait hivatottak szimbolizálni. Minden Pavilonba érkező látogató kap egy szalagot, és az ezen lévő kis papírra ráírja üzenetét Magyarországnak, vagy a Pavilonnak, esetleg megosztja gondolatait a világkiállítás témájával kapcsolatban.

A Pántlikafa mellett megtekinthető egy jövőbe mutató technikai alkotás, a Holo-gúla, amely az Élet Fáját egy holografikus hatású 3D animációban mutatja meg. Gyermekeknek külön gyereksarok áll rendelkezésére, ahol a koncepcióhoz kapcsolódva interaktív levélszedő program, vagy egy logikai-szabadulós feladatsor közül választhatnak a játékos kedvű fiatalok.

Magyar innovációk

Platio image

Platio - Energia a város burkolatából

A Platio a világ első térburkolata, ami felhasználja a soha meg nem álló városi élet lendületét. A Platio az urbánus környezet újraértelmezése, számos módon képes adatgyűjtésre- és elemzésére, azok közvetítésére és akár tárolására is, egyszersmind megalapozva a jövő progresszív városainak infrastruktúráját. Célja, hogy burkolati szinten tudjon előremutató és környezetbarát technológiákat integrálni, ezzel hozzájárulva a jövő városainak energiafüggetlenségéhez és fenntarthatóságához. 

A Platio burkolat teret adhat új reklámfelületeknek, kommunikációs csatornáknak, szolgáltatásoknak. Egyszerű, de változtatható képmegjelenítésre van lehetőség, amiket a vásárló igény szerint egyedire szabhat.

Közlekedési reformot hoz a forgalmas csomópontok navigációjában, platformot biztosítva információs hotspotoknak, egyszerű üzenetek okoseszközökre való eljuttatására vagy különféle okos szolgáltatások biztosítására. Ebben a technológiában a jövőt mindenképp a holografikus technológiai újítások fogják elhozni, új dimenziót nyitva a közvetlen környezetünk értelmezésében, végtelenítve ezzel az elérhető információ mennyiségét és megjelenési formáit.

Elérhetőség:

info@platio.cc
https://www.facebook.com/platiopavings
http://www.platio.cc/en

Üvegbeton

A pavilon alapberendezését az élet fája koncepció köré csoportosuló motívumok, vonulatok adják. Ezek mellett azonban a tervezett színpad hátterében feltűnik egy folyamatosan mozgó, változó, különleges felület, egy üvegbeton fal.

Az üvegbeton fal egy futurisztikus magyar találmány, Losonczi Áron kísérleteinek műve. Egy fényáteresztő anyag, amely beton szilárdságú, hő- és hangszigetel. Mint ilyen építkezési elem, nyersanyag akár a fenntartható fejlődés üzenetéhez is kapcsolható, emellett azonban esztétikai, kulturális szerepe is fontos lesz a pavilon berendezésében.

Az üvegbeton cement, homok, víz és optikai szálak egyvelege, amelynek szabadalmát 2002-ben kapta meg a feltaláló, az alapanyag azóta számos építészeti műremek egyik legfontosabb hozzátevője.

A fal fényáteresztő szerepe miatt különösen illeszkedhet a fenntarthatóság koncepciójába, hiszen az energiahatékonyság, energiafogyasztás csökkentése, természetes energiák, természetes fény hatékonyabb használata szorosan kapcsolatban áll az expó koncepciójával. Az üvegbeton színpadháttérnek amellett, hogy első látásra is kellemes látványt nyújt, természetesen informatív funkciója is van. Egy erős késelt lámpával vagy projektorral megvetítve bármilyen szöveg, logó megformálására, kiírására alkalmat, teret nyújt.

Elérhetőség:

info@litracon.hu

www.facebook.com/litracon

http://www.litracon.hu/hu

Thermowatt Kft.

A 2007-ben alapított Thermowatt Kft. kidolgozott egy műszaki megoldást, amivel korszerű, környezetbarát és gazdaságos módon tudja a szennyvízben lévő energiát kiaknázni és felhasználni nagyméretű épületek hűtésére és fűtésére.

A nemzetközi innovációs díjnyertes (2013, 2014 WEX Global, 2015 Innovate@IWS) és szabadalmaztatott (Magyarország, Oroszország, Ukrajna – folyamatban: EU, USA, Kína) hőszivattyú alapú Thermowatt Technológia lényege, hogy a szennyvízcsatornából kivett szennyvizet mechanikai tisztítás után hőcserélőkbe vezeti, majd a leválasztott szilárd részecskékkel együtt visszaengedi a csatornába. A hőcserélők által kinyert hőenergiát hőszivattyúk segítségével teszi fűtési vagy hűtési energiaként való hasznosításra alkalmassá. A technológia különös előnye, hogy fűtésre és hűtésre egyazon rendszer használható, melynek elemei a legnagyobb hatásfok és energia-megtakarítás elérése érdekében kivételes gondossággal tervezettek és összehangoltak.

Elérhetőség:

info@thermowatt.hu

http://www.thermowatt.hu

EU-FIRE Kft. - Földhő erőmű kísérleti projekt

A „Dél-alföldi EGS rendszerű geotermikus erőmű” Magyarország első EGS (javított hatékonyságú geotermikus rendszerű) projektje, mely úttörő kezdeményezésként Dél-Kelet-Magyarországon forró, száraz geológiai kőzetben alakít ki mesterséges geotermikus erőforrást villamosenergia-termelés céljából. Pusztán néhány hasonló kutató és szemléltető projekt folyik Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jelezve az EGS technológia globális bíztató jövőjét. Az Eufire olyan kutatást végez, amely egyedülálló. A világon olyan mélyre fúrnak ahova még senki sem és onnan vezetik a hőenergiát. 

A hagyományos geotermális rendszerek fő kockázata mindig az, hogy találunk-e megfelelő paraméterekkel rendelkező vízadó réteget (elsősorban vízhozam és hőmérséklet tekintetében). Az EGS rendszernél viszont kiküszöböljük ezeket a problémákat, mert vízadó réteg helyett alkalmas forró kőzetet keresünk, amelyek jóval nagyobb kiterjedésben állnak rendelkezésre, mint a természetes hidrotermális rezervoárok. Az EU elkötelezett az EGS technológiában, amelyet a geotermia jövőjének tartanak. Immár több olyan forrás nyílt meg Brüsszelben, amely kifejezetten az EGS eljárás kutatását, kifejlesztését, előrelendítését támogatja.

Az EGS rendszerek óriási potenciállal bírnak a tekintetben, hogy a magyar energia portfólióhoz tiszta, megújuló energiaként jelentős mértékben hozzájáruljanak, és ezáltal elősegítsék az Európai Unió 2020-ig szóló céljának elérését is, hogy a felhasznált energia 20 %-a megújuló energiaforrásból származzon. De a projekt fontos szerepet játszhat a helyi közösség erősítésében és szociális fejlődésében is, hiszen egy nehéz helyzetben lévő régióban munkahelyeket teremt és lehetőséget nyújt a helyi vállalkozások, ipari üzemek, mezőgazdasági létesítmények fejlesztésére. 

Elérhetőség:

info@eu-fire.hu

http://eu-fire.hu

Elektromotive Kft.

Az Elektromotive Hungária Kft. a magyarországi elektromos mobilitásban a kezdetek óta aktívan részt vesz. Az elektromos villám autó töltőállomások 90%-t az Elektromotive Hungária Kft. telepítette az ország számos pontján, Budapesten, számos vidéki nagyvárosban és egyéb helyszíneken. A cég magyarországi töltőállomás infrastruktúra létrehozásának legfontosabb résztvevője annak teljes vertikumában, az értékesítéstől a telepítésen, üzembe helyezésen és üzemeltetésen át egészen a központi kontrol és számlázási rendszer kialakításáig.

Az 50 kW-os teljesítményű villámtöltő berendezéssel az elektromos gépkocsi 15-25 perc alatt 80 százalékra feltölthető. A villámtöltő berendezések egyenáramú és váltóáramú töltésre egyaránt képesek, valamennyi jelenleg használatos kábel csatlakozási móddal rendelkeznek: CHAdeMO, CCS (DC) és Type2 (AC).  Ezekkel a berendezésekkel valamennyi jelenleg gyártott elektromos gépkocsi típus töltése megoldható.

Magyarországon az Elektromotive Hungária Kft. rendelkezik legtöbb tapasztalattal elektromos töltési infrastruktúra létrehozásában. A töltőállomások iránti igény robbanásszerű növekedését figyelembe véve a cég az expóra már saját gyártású magyar töltőkkel jelenik meg.

Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. - Pannon Breeding Program

A program célja a hazai genetikai alapok megőrzése és fejlesztése, ezt kiegészítve fajtakísérlet állomás létesítése és fenntartása a ritka kontinentális medenceklíma kihasználásával, amely a későbbiekben egy klíma és környezetkutató mintacentrummá válna, ahol ökológiai mérőállomás és képzési központ működne.

Az egyre népszerűbb városi zöldterületek kialakítását egyelőre kevéssé szabályozzák, a kialakított parkokba telepített egyedek nagy része nem életképes hosszú távon a városi klímán. Az ehhez alkalmas egyedekből nincs árualap, hiánycikk mind Európában és Ázsiában. A kontinentális éghajlatú városi zöldterületek kialakításához elengedhetetlen fajok és fajták kutatása ez által nem csak eszmei, de piaci értéket is képezne.

A program céljai közé tartozik a kertészképzés támogatása, ami egy térségi klaszter alapját képezné. A térségi klaszter a térség folyamatos fejlesztését és munkahelyek létrehozását biztosítaná. Ennek érdekében a TM Zrt. gyakorló és oktató helyszínt biztosítana a közelben lévő szakiskoláknak, mint például a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola, ezáltal az iskolának lehetősége nyílna a kutatási projekthez csatlakozni, ezzel is kibővítve annak képzési körét és gyakorló helyszíneit.

A program része a Szenttamási kastély rehabilitációjának, ezzel is növelve annak renoméját és történelmi értékét. A gyűjteményes park bemutatókertként működne, lehetőséget biztosítva mind a szakmai és az általános, hazai és nemzetközi közönség fogadására, ezáltal sokszínűsítve a régiót, növelve annak turisztikai vonzerejét.

A program felépítése során a TM Zrt. felismerve a hazai agrárkutatások és azok hasznosíthatóságának, piacra vitelének nehézségét, egy agrár inkubátorházat kíván létrehozni, ami a program szervezeti alapját adná és mely lefedné a teljes innovációs láncot.

A kutatási témák által létrehozott termékek (prototípus növények, és termesztés technológiák) piaci hasznosítása biztosítja a Pannon Breeding projekt sikerét és elterjedését.

Intertanker Zrt. – Fenntartható mobilitás

A társaságot elsősorban informatikai és távközlés-biztonsági, távoktatási és üzletviteli tanácsadásra, valamint a közlekedés modernizálására és elektromos hajtáslánc fejlesztésére alapították. A folyamatosan megújuló, dinamikusan fejlődő cég nemcsak követi a gyorsan változó piaci igényeket, hanem sok területen meghatározó szerepet vállal a modern kor kihívásaira válaszokat adó megoldások kialakításában.

Az INTER TAN-KER Zrt. kiemelt küldetésének tekinti, hogy teljes körű megoldásokkal segítse a kormányzat, az önkormányzatok, multinacionális, kis- és középvállalatok munkáját a közlekedés területén.

Elérhetőség:

info@intertanker.hu

http://www.intertanker.hu

Szponzorok és kiállítók

Az MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) az ország legnagyobb energetikai vállalatcsoportja, amely a villamosenergia termeléséért, elosztásáért és értékesítéséért felelős. A cég a magyar pavilonban jelen lesz az Expo teljes időtartama alatt, és a következő témakörök köré szervezi kiállításait:

 • Paksi Oktatóközpont: A világhírű Paksi Oktatóközpont az első olyan oktató központ, amely modellezi egy atomerőmű működését – a világ minden tájáról érkeznek ide oktatásra.
 • „Paksi Ürge”: fotókiállítás, amely szorosan kapcsolódik Paks környezetvédelmi projektjéhez.
 • Első elektromos töltő
 • Megújuló energia – A látogatók VR szemüvegen keresztül tekinthetnek meg egy filmet, amit egy szélturbina tetejéről forgattak.

Magyarország egyre népszerűbb célpont az utazók közt világszerte. Miután hallottak a történelmi helyszíneiről, látták a természeti tájairól készült fotókat vagy kipróbálták a gasztronómiáját, az emberek elcsodálkoznak az ország gazdag kultúráján, és várják, hogy újra és újra ellátogassanak az országba. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy olyan kiállítással készül az Expo látogatói számára, melyen keresztül bemutatja Magyarország kulturális örökségét és természeti csodáit, és amivel vonzóvá teheti az országot a látogatók számára.

A magyar vállalatok magas színvonalú termékeket és szolgáltatásokat kínálnak számos iparágban, kiváló ár-érték arányt nyújtva, amelyek globálisan is versenyképesek. A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) célja, hogy fejlessze a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító, magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exportképességét, egyúttal lehetőséget teremtsen számukra exportsikerek elérésére. 

Ezen kívül állami garanciát nyújtanak partnereik számára annak érdekében, hogy elősegítsék a mindkét fél számára kölcsönösen előnyös, zökkenőmentes kereskedelmi tevékenységeket. A cég jelen lesz egy információs pulttal, ahol a látogatók megismerhetik az MNKH által támogatott különböző vállalkozásokat.

A MOL csoport, mint egy integrált közép-európai energiaipari vállalat, mely 30 országban aktív, és 25 000 dolgozót foglalkoztat, aktív részese kíván lenni az előremutató változásoknak. „Enter 2030” elnevezésű hosszú távú stratégiájával összhangban, a gyorsan változó világ kihívásaira azzal kíván választ adni, hogy a szénhidrogének részesedését folyamatosan csökkenti üzleti portfoliójában, így járulva hozzá egy fenntarthatóbb, közösségi fogyasztáson alapuló társadalom építéséhez. A világkiállításon megjelenő MOL Bubi közösségi kerékpár rendszer szponzorációja is ennek egyik pozitív példája.

Hasznos információk

Az Expo időpontja

2017. június 10. - 2017. Szeptember 10.

Helyszín

Astana 020000, Kazakhstan, EXPO 2017

Magyarország Nagykövetsége Asztana

Kosmonavtov Street 62, Astana, Kazakhstan 010000

+7 717 255 0323

https://asztana.mfa.gov.hu

Letöltések

Fotók

Kapcsolat

Tree of Life image